Wykonanie
Tradycyjn a szarlotka (jabłecznik) na kruchym cieście, według przepisu mojej mamy. Pyszna.Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z
jabłkami (np. szarlotka z połówkami
jabłek), były bardzo często pieczone.Najlepiej do ciasta dodać same
żółtka, choć ja piekłam z całych
jajek i również wyszła ok.Jeśli pieczesz szarlotkę na samych żółtkach, pozostałe
białka wykorzystaj do innego ciasta lub ubij z odrobiną
cukru pudru i wyłóż na warstwę
jabłek.Piekłam w tortownicy Ø26 cm.2 czubate szklanki
mąki pszenne j (~360-380g lub więcej, w zależności od wielkości żółtek/jajek)3/4 szklanki
cukru pudru (można dać trochę mniej)kostka miękkiego
masła (250 g)4
żółtka (zamiast
żółtek robiłam też wersję z 3 całych
jajek i ciasto również wyszło)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki domowego
cukru waniliowego (lub 1 op.
cukru waniliowego)ok. 1,5 kg
jabłek (lub 1 duży słoik
jabłek prażonych)W szystkie s kładniki, z wyjątkiem
jabłek, zagnieść (ja uży łam robot a z hakami).Ciasto podzielić na 2 części : w iększą część (2/3) rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą (1/ 3) zawinąć w folię i w łożyć do zamrażalnika pół godzin y .Obrane
jabłka,
pokro jone w kostkę, przesmażyć w garnk u z odrobiną
wody przez 15-20 min. a pod koniec
doda ć odrobinę
cukru do smaku (jeśli lubicie to można dodać trochę
cynamonu).Na spód c iasta wyłożyć przestudzone
jabłka. S pód można podpiec wcześniej przez 10 minut i dopiero wyłożyć
jabłka (ja nie podpiekałam).Na warstwę
jabłek zetrzeć na tarce schłodzą część ciasta.Piec przez około 45-50 minut, w rozgrzanym do 180'C piekarniku, do zarumienienia wier zch u ciasta.Po więcej przepisów na różne ciasta (tradycyjne, jak również dietetyczne) odsyłam Was do etykiety " ciasto ".Dołącz do obserwujących ;)