Wykonanie
Muszę się przyznać, że mam słabość do ciast z
jabłkami.
Mogę je jeść całymi blaszkami i chyba nigdy nie
będę miała dość. A wykorzystując fakt, że o tej
porze jabłuszek jest pod dostatkiem, zrobiłam pyszna szarlotkę. Polecam serdecznie, bo chyba każdy lubi takie ciasto.
SKŁADNIKI2 szklanki
maki pszennej;0,5 szklanki
cukru pudru;25 dag
masła lub
margaryny;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;4
żółtka;około 1,5 kg
jabłek;ewentualnie
cynamon.WYKONANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier,
żółtka,
masło i proszek. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną ciut większą wykładamy dno blaszki 23x25 cm.
Jabłka obieramy, ścieramy je na tarce jarzynowej i próżymy. Możemy troszkę je osłodzić. Ja tego nie robię, ponieważ lubię jak ciasto jest troszkę kwaskowe.
Jabłka układamy na cieście, jeżeli są zbyt rzadkie można podsypać je
bułką tartą lub
kasza manną. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta. Posypujemy grubym
cukrem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Życzę miłego jabłkowania :).