Wykonanie
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na szarlotkę, ja swój mam od mamy. Wychodzi ZAWSZE!
Składniki:1,5 kg kwaśnych
jabłek4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
cukru pudru1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniakostka
margaryny1-2 łyżki
śmietany2
żółtkacynamonLista zakupów.Wszystkie składniki zagnieść (oprócz
jabłek i
cynamonu :-) ). Więcej niż pół ciasta zetrzeć na tarce (duże oczka) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec przez ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Następnie dodać
jabłka - może to być wcześniej przygotowany
mus jabłkowy, albo
świeże jabłka na które mam dwa sposoby:pokrojone w plasterki ułożone na cieście uprzednio posypanym lekko
kaszą manną i na koniec lekko posłodzone;starte na tarce, odciśnięte z nadmiaru
wody i dodatkowo posłodzone.
Świeże jabłka puszczają dużo soku, dlatego dodawana jest
kasza manna, która wchłonie jego część, dzięki
czemu szarlotka nie będzie zbyt mokra. Do
jabłek można dodać również
cynamon. Na ułożone
owoce wykładamy ubitą pianę z
białek, która została z
jajek dodawanych do ciasta (
białek nie słodzimy) i na samą górę ścieramy resztę ciasta. Całość wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok. 45 min.