Wykonanie
Ciasto, które
będę wszystkim polecać :) Bardzo przyjemne i szybkie do zrobienia, a przy tym jeszcze bardziej smaczne.
Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40X25cm)Ciasto:3 szklanki (470-480g)
mąki pszennej ( ja użyłam tortowej),3 łyżki (55g)
cukru pudru,2 łyżeczki (9g)
proszku do pieczenia,1
jajko,1 kostka
margaryny (250g),150g
serka homogenizowanego ( najlepiej użyć
waniliowego, ale nie koniecznie).
Lukier:czubata łyżka kwaśnej
śmietany 18%,1 szklanka (pojemność szklanki 250ml)
cukru pudru.Ponadto:
jabłka - ilość zależy od wielkości
jabłek i blaszki, u mnie wyszło 6 sztuk,
cynamon - do delikatnego oprószenia,16g
cukru waniliowego,
masło lub
margaryna do posmarowania blaszki,
mąka do oprószenia blaszki.Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę zimną pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto. Na początek dać 470g
mąki, gdyby ciasto się kleiło lekko podsypywać.Ciasto podzielić na dwie części.
Blachę posmarować
masłem i lekko oprószyć
mąką. Na spód położyć jedną część ciasta i rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć środek. Poukładać na cieście, oprószyć
cynamonem i
cukrem waniliowym.
Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na
jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min.
Lukier:
Śmietanę dokładnie wymieszać z
cukrem pudrem, tak by nie było grudek.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić
lukier pędzelkiem.
Inspiracja na przepis zaczerpnięta z internetu.Smacznego!!!