ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które będę wszystkim polecać :) Bardzo przyjemne i szybkie do zrobienia, a przy tym jeszcze bardziej smaczne.
Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40X25cm)
Ciasto:
3 szklanki (470-480g) mąki pszennej ( ja użyłam tortowej),
3 łyżki (55g) cukru pudru,
2 łyżeczki (9g) proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kostka margaryny (250g),
150g serka homogenizowanego ( najlepiej użyć waniliowego, ale nie koniecznie).
Lukier:
czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%,
1 szklanka (pojemność szklanki 250ml) cukru pudru.
Ponadto:
jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 6 sztuk,
cynamon - do delikatnego oprószenia,
16g cukru waniliowego,
masło lub margaryna do posmarowania blaszki,
mąka do oprószenia blaszki.
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę zimną pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto. Na początek dać 470g mąki, gdyby ciasto się kleiło lekko podsypywać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Blachę posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Na spód położyć jedną część ciasta i rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć środek. Poukładać na cieście, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym.
Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min.
Lukier:
Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było grudek.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem.
Inspiracja na przepis zaczerpnięta z internetu.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/12/szarlotka-z-poowkami-jabek.html