Wykonanie
Banalnie proste w przygotowaniu. Bajecznie pyszne. Cudownie kruche. Niemal rozpływają się w ustach. Znikają w mig, więc najlepiej przygotować je z podwójnej porcji. Z ilości, którą podaję niżej wychodzą mniej więcej dwie blachy piekarnikowe. Mama Agi, która podała mi źródło tego przepisu, robiła z tych
ciastek małe gwiazdkowe choineczki. Wyglądały obłędnie. Pewnie powtórzę pomysł na następne Święta Bożego Narodzenia.SKŁADNIKI300 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
cukru pudru4 łyżeczki
cukru waniliowego1
jajko150 g
masła (lub
margaryny)WYKONANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej
cukier, proszek i
masło. Tłuszcz siekamy w
mące szerokim nożem tak, aby go jak najbardziej rozdrobnić. Dodajemy
jajko. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na 20 minut. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy z niego dowolne kształty.
Ciastka układamy na blasze i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.