Wykonanie
Wielkim sentymentem darzę zeszyt z przepisami mojej mamy, a to jeden z ostatnich przepisów, który mi pozostał do zrobienia.
Ciasteczka ze świątecznym klimatem.Nie często korzystam z gotowych posypek. Dodają one uroku oraz atrakcyjnego wyglądu
ciastkom, choć trzeba poświęcić trochę czasu na ich ozdobienie. Będzie to na pewno fajna zabawa dla dzieciaków.Co do lukru – można go zrobić samodzielnie, bądź kupić gotowy. Jest on niezbędny, jeśli zdecydujesz się na posypkę. Ja po raz pierwszy zdecydowałam się na przygotowanie lukru z
surowego białka z
cukrem pudrem – choć ponoć dość ryzykowne, zważając na salmonellę.
Jajka mam jednak ze sprawdzonego źródła, a uprzednio były dokładnie myte.Składniki :30 dkg
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 dag
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 gramowe)1
jajko15 dag
masła (
margaryny)By przygotować kruche ciasto, wystarczy posiekać ze sobą wszystkie składniki, zagnieść i przykryte (owinięte folią aluminiową) wstawić do lodówki na jakąś godzinkę.Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i powycinać dowolne wzory.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190’C przez około 10-15 minut (do momentu aż się zarumienią).Po ostygnięciu możesz je dowolnie udekorować. Można je np. tylko posmarować lukrem – też wyglądają ślicznie. Użyj do tego cienkiego pędzelka.Przygotowanie wspomnianego lukru polega na wsypaniu do
białka z 1 jajka 100 gram
cukru pudru i energicznego wymieszania ich ze sobą widelcem (skłócenia) by się w końcu jednolicie połączyły na lśniącą masę. Smarujemy nim
ciastka i posypujemy lub przyklejamy poszczególne ozdoby zanim wyschnie.