Wykonanie
Przepis znaleziony w cyklu "Ciasta i
Torty. Kolekcja Dobrej Kuchni". Polecam ;)Ciasto:400 g
mąki200 g
cukru pudru150 g
margaryny50 g
masła1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta
soli1,5 łyżki
śmietany 18%Nadzienie:
jabłka4 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonuMąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodać
margarynę i
masło, posiekać nożem. Dodać
jajko,
cukry i
śmietanę, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki. Ułożyć luźno na cieście, posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Przykryć resztą ciasta. Piec ok. 40 min w 180ºC. Przed podaniem na stół posypać
cukrem pudrem.Tak wyglądało przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)