ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na cieście półkruchym

Szarlotka na cieście półkruchym

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony w cyklu "Ciasta i Torty. Kolekcja Dobrej Kuchni". Polecam ;)
Ciasto:
400 g mąki
200 g cukru pudru
150 g margaryny
50 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
1,5 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i masło, posiekać nożem. Dodać jajko, cukry i śmietanę, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki. Ułożyć luźno na cieście, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Przykryć resztą ciasta. Piec ok. 40 min w 180ºC. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Tak wyglądało przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)
Źródło:http://mojemalehobby.blogspot.com/2013/11/szarlotka-na-ciescie-pokruchym.html