ßßß

Przepis na szarlotkę dostałam od Karolki :-), ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je podać również w wersji na bogato z bitą śmietaną :-) zachęcam wszystkich do spróbowania...Składniki: na kruche ciasto:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki200 g masła3/4 szkl. cukru2 żółtka1 płaska łyżeczka proszku doi pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanydodatkowo:ok. 2 kg jabłekcynamoncukier waniliowy
Wykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta na spód. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. ok. 170 st.C przez 10-15 minut.Jabłka obrać ze skórki. 2/3 jabłek pokroić w średnia kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok, najlepiej zrobić to na sitku i wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe ciasto zetrzeć na górę lub pokruszyć.Piec około 1 godz. w temp. 160 st.C z termoobiegiem. Po ostudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.Smacznego :-)