Wykonanie
Przepis na szarlotkę dostałam od Karolki :-), ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je podać również w wersji na bogato z
bitą śmietaną :-) zachęcam wszystkich do spróbowania...Składniki: na kruche ciasto:1 i 1/2 szkl.
mąki pszennej1 i 1/2 szkl.
mąki krupczatki200 g
masła3/4 szkl.
cukru2
żółtka1 płaska łyżeczka proszku doi pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanydodatkowo:ok. 2 kg
jabłekcynamoncukier waniliowyWykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta na spód. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. ok. 170 st.C przez 10-15 minut.
Jabłka obrać ze skórki. 2/3
jabłek pokroić w średnia kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Dodać
cukier waniliowy oraz
cynamon i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok, najlepiej zrobić to na sitku i wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe ciasto zetrzeć na górę lub pokruszyć.Piec około 1 godz. w temp. 160 st.C z termoobiegiem. Po ostudzeniu oprószyć ciasto
cukrem pudrem.Smacznego :-)