ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto rabarbarowo-jabłkowe z budyniem

Kruche ciasto rabarbarowo-jabłkowe z budyniem

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową kołderką to idealny sposób na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) .
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
7 łyżek cukru
200 g zimnego masła
skórka otarta z jednej cytryny
Łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Formę o wymiarach 24 x 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Podpiekamy 20 minut, temp. 180 stopni
Warstwa owocowa:
2 duże jabłka
ok. 0,5 kg rabarbaru
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru waniliowego
Jabłka i rabarbar obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy cukier i bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód.
krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
550 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 żółtka
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
łyżeczka pasty waniliowej
Śmietanę zagotowujemy z cukrem i pół szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy pastę waniliową. Ciepły budyń wylewamy na jabłka z rabarbarem. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.Wystudzone porcjujemy i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/kruche-ciasto-rabarbarowo-jabkowe-z.html