Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową kołderką to idealny sposób na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) .Ciasto:1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko7 łyżek cukru200 g zimnego masłaskórka otarta z jednej cytrynyŁączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Formę o wymiarach 24 x 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Podpiekamy 20 minut, temp. 180 stopniWarstwa owocowa:2 duże jabłkaok. 0,5 kg rabarbaru2 łyżki bułki tartej4 łyżki cukru waniliowegoJabłka i rabarbar obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy cukier i bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód.krem budyniowy:1,5 szklanki mleka550 g kwaśnej gęstej śmietany 18%3 żółtka2 kopiaste łyżki mąki pszennej4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanejszklanka cukrułyżeczka pasty waniliowejŚmietanę zagotowujemy z cukrem i pół szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowybudyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy pastę waniliową. Ciepły budyń wylewamy na jabłka z rabarbarem. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.Wystudzone porcjujemy i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!