Wykonanie
Od dawna chodziła za mną szarlotka z
budyniem. Postanowiłam skorzystać z przepisu Siostry Anastazji. W oryginale masa budyniowa była zrobiona z gotowego budyniu. Ja jednak wykorzystałam przepis z innego ciasta i przygotowałam swój własny. Szarlotka wyszła obłędna. Trzeba tylko poczekać żeby chwilę przestygła, zanim zaczniemy ją kroić. Ja do zdjęć tego nie zrobiłam, bo chciałam złapać ostatnie promienie słońca. Dlatego kawałki ciasta nie trzymają ładnie formy. (edit. Podmieniam pierwsze zdjęcie. Tym razem krojona na zimno)
Składniki:250 g
masła1 szklanka
cukru3
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki
cukru waniliowego (domowego)2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
mąkiMasa budyniowa:2
żółtka1
jajko2,5 łyżki
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego domowego6
jabłek2 łyżki
kaszy mannyWykonanie:Formę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z
masłem. Dodać
żółtka,
cukier i ponownie posiekać. Dodać
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Można też wyrobić kruche ciasto w robocie. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować na wymiary blachy. Jeden płat położyć w przygotowanej blaszce.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a każdy kawałek jeszcze na pół. Wymieszać
jabłka z
kaszą. Wyłożyć na przygotowany płat ciasta.2,5 szklanki
mleka zagotować. Pół szklanki
mleka wymieszać w miseczce z
mąkami i
żółtkami. Następnie dodać
cukier i ponownie wymieszać. Wlać do gotującego się
mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy
budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia. Gorącym
budyniem zalać równomiernie
jabłka. Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 35 minut. (Piekłam przez 30, a
potem dopiekałam na dolnej grzałce przez dodatkowe 5 minut).