Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.Składniki:3 szklanki mąki pszennej tortowej200 g masła3/4 szklanki śmietany 18 %2 żółtka1 cukier waniliowy 16 gmasa:500 ml mleka100 g masła2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajkapół szklanki cukru zwykłego2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdyMąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.