ßßß Cookit - przepis na Napoleonka.

Napoleonka.

nazwa

Wykonanie

Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g masła
3/4 szklanki śmietany 18 %
2 żółtka
1 cukier waniliowy 16 g
masa:
500 ml mleka
100 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół szklanki cukru zwykłego
2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/11/napoleonka.html