Wykonanie
Szarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z
jabłkami. Aromatyczne, smażone
jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto.Ciasto:300 g
mąki pszennej150 g
masła (schłodzonego)1/2 szklanki
cukru3
żółtkałyżka
śmietany3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg
jabłekłyżeczka
cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g miękkiego
masłacukier waniliowyNadzienie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas
trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia
owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie
marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin).Pod koniec duszenia dodajemy
cynamon i
cukier (jego ilość zależy od słodkości
jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:
Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę
śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami ciasta.Studzimy.
Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Masło miksujemy wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na dno formy wykładamy ciasto, smarujemy połową przygotowanych
jabłek, a następnie połową masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy pozostałą część
jabłek, a na nie masę budyniową. Przykrywamy trzecią warstwą ciasta. Całość oprószamy
cukrem pudrem.Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce.Przed podaniem szarlotka powinna "odleżeć na wierzchu" przynajmniej 1 h - wtedy jest najsmaczniejsza.