ßßß

Mini-Szarlotki - to urocze, pięknie prezentujące się na stole babeczki z jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury.
Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić...200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2 żółtka
łyżeczka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta solinadzienie:ok. 1 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierok. łyżeczka margarynyNadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (ok. 2 godziny).
Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy ok. łyżkę nadzienia.Aby przygotować "mini krateczkę" z pozostałego ciasta należy uformować mini wałeczki o średnicy ok. 4 mm i z nich utworzyć kratkę.Gotowe babeczki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia wierzchów mini szarlotek.Babeczki najlepiej smakują na drugi dzień, jednak jeszcze ciepłe również są przepyszne.














