ßßß Cookit - przepis na Kruchuteńka szarlotka

Kruchuteńka szarlotka

nazwa

Wykonanie

Delikatne kruchuteńkie ciasto. Doskonała w smaku. Idealna do podawania na ciepło i na zimno. Przepis dostałam dawno, dawno temu od mojej cioci za co serdecznie jej w tym miejscu jeszcze raz dziękuję :)
Składniki:
ciasto
600g mąki pszennej
150-160g cukru
1 cukier waniliowy
250g margaryny
100g miękkiego (koniecznie!) masła
4 żółtka
15g (1 łyżka) proszku do pieczenia
ponadto
1500-1700g jabłek Szara Reneta
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka pokroić w plasterki i uprażyć z odrobiną cukru (ok 2-3 łyżki). Na koniec dodać cynamon. Wystudzić.
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę (24x34) natłuścić i posypać kaszą manną. Wyłożyć połowę ciasta, ponakłuwać widelcem, leciutko posypać bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone jabłka, znów leciutko posypać bułką tartą. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka ( ja robię to na folii). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/05/kruchutenka-szarlotka.html