Wykonanie
Delikatne kruchuteńkie ciasto. Doskonała w smaku. Idealna do podawania na ciepło i na zimno. Przepis dostałam dawno, dawno temu od mojej cioci za co serdecznie jej w tym miejscu jeszcze raz dziękuję :)Składniki:ciasto600g
mąki pszennej150-160g
cukru1
cukier waniliowy250g
margaryny100g miękkiego (koniecznie!)
masła4
żółtka15g (1 łyżka)
proszku do pieczeniaponadto1500-1700g
jabłek Szara Reneta1 łyżeczka
cynamonuJabłka pokroić w plasterki i uprażyć z odrobiną
cukru (ok 2-3 łyżki). Na koniec dodać
cynamon. Wystudzić.Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części.Blaszkę (24x34) natłuścić i posypać
kaszą manną. Wyłożyć połowę ciasta, ponakłuwać widelcem, leciutko posypać
bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone
jabłka, znów leciutko posypać
bułką tartą. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na
jabłka ( ja robię to na folii). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie
cukrem pudrem.Smacznego :)