Wykonanie
Ciasto z przepisu od mojej Mamci, która dostała go od swojej Mamy :). Jest pyszne, wilgotne, umiarkowanie słodkie. Tym razem
jabłka są z własnego ogródka :) Papierówki - smak dzieciństwa :) Uwielbiam tą szarlotkę - nie tylko za smak, ale również za to, że robi się ją szybko i łatwo. Każdy sobie z nim poradzi - nawet największy laik! :) Przepis na samo ciasto pojawił się już na moim blogu przy tarcie z
truskawkami . Polecam każdemu!Potrzebujemy:Ciasto:- 10 bardzo czubaty łyżek
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki
cukru waniliowego,- 2 łyżki
cukru,- kostka
margaryny w temp. pokojowej,- 4
żółtka w temp. pokojowej.Pozostałe:- 4 biała (
żółtka potrzebne do ciasta),- 6 - 8 łyżek
cukru,- 6 dużych lub 8 - 9 małych
jabłek,-
cynamon.Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść w misce drewnianą łyżką lub ręcznie. Uformować kulkę, spłaszczyć (na ok. 3cm), wlożyć do woreczka i do zamrażalnika przynajmniej na 30min. W międzyczasie obrać ze skórki
jabłka (musi być ok. 600 - 700g), zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Białka ubić z
cukrem (ilość w zależności od tego jak kwaśne są
jabłka lub od Waszych preferencji dot. słodkości).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażalki i podzielić na dwie części (ok. 1/4 i 3/4). Większą część ścieramy na tarce na grubych oczkach i "wykładamy" spód blachy. Na ciasto ułożyć
jabłka i posypać
cynamonem. Wyłożyć ubitą
bezę. Zetrzeć mniejszą część ciasta i posypać wierzch.Piec ok. 40min. w 160st.