ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomasło 100 gramówcukier 100 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamasa marcepanowa surowa 100 gramówjajka 3 sztukmąka pszenna 150 gramówgrysik kukurydziany 50 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychśmietana 4 łyżek stołowychjabłka 800 gramówcynamom 0.5 łyżek deserowychmasło według uznaniaWykonanie:Masło starannie utrzeć z 80g cukru, cukrem waniliowym, solą, rozkruszonym marcepanem i jajkami. Wymieszać mąkę, grysik lub mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wraz ze śmietaną dodać do masy maślanej. Tortownicę o śr. 26cm wysmarować masłem. Włożyć ciasto do formy. Jabłka umyć, przekroić na pół i oczyścić. Wypukłą stronę jabłek naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. pozostały cukier wymieszać z cynamonem i otoczyć w nim jabłka i powciskać w ciasto. piec ok 45 minUwagi:Grysiku kukurydzianego można zastąpić mąką ziemniaczaną.Autor: hanka902Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-29mnauimmAutor: marzeniewData: 2009-04-19Apetycznie wyglądaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: