Wykonanie
Czas pędzi jak szalony. Zakupy do szkoły trzeba już robić, w domu zawsze jakieś zajęcie się znajdzie, a ja obiecałam dodać szybciutko ten przepis, ale jakoś nie
mogę się zebrać do kupy i przysiąść przy kompie na te kilkanaście minut. Wstyd po prostu:( No, ale dziś jak już zasiadłam tutaj, to podzielę się z
Wami wspaniałym przepisem na rajską roladę, który to, jak zwykle, pochodzi z przepisów Siostry Anastazji. Muszę przyznać, że wspaniała z niej gospodyni i ja jej normalnie za-zdrosz-czę. A co
będę oszukiwać:) Taka jest prawda. Więc, kochani, zapraszam do wypróbowania tego, jak zwykle, wspaniałego ciasta:)
Składniki:4
jaja1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 średnich
jabłek1 opakowanie
cukru waniliowegoBiszkopt orzechowy:1 szklanka mielonych
orzechów6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąkiMasa:1/2 litra
mleka2
żółtka5 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 1/2 kostki
masła30 dag
galaretki w cukrzeWykonanie:
Biszkopt orzechowy-
Białka ubić , dodać po jednym
żółtku i po trochu
cukier. Dodać przesianą
mąkę oraz zmielone
orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.Rolada-
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować
masłem, posypać
cukrem waniliowym i wyłożyć tarte
jabłka.
Białka ubić z
cukrem, dodając po jednym
żółtku i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Ciastem zalać starte
jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.Masa- Z
mleka,
cukru i
mąki ugotować
budyń.
Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę
galaretkę. Jeden
biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z
jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na
masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi
biszkopt orzechowy. Całość można polać
polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce