ßßß Cookit - przepis na Szarlotka laboratoryjna

Szarlotka laboratoryjna

nazwa

Wykonanie

Też tak macie, że dany przepis nazywacie imieniem osoby, od której go dostaliście lub miejscem związanym z daną potrawą? Ta moja szarlotka nazwana laboratoryjna właśnie jest związana z miejscem mojej pracy, gdzie królowała swego czasu. W moim domu stała się absolutnym hitem i polecam ją gorąco. Warto się natrudzić – efekt smakowy gwarantowany. A przy okazji Wszystkich Świętych zawsze gości na naszym na stole:-)
Składniki:
Na ciasto:
45 dkg mąki,
20dkg masła,
5 żółtek,
1 gęsta mała śmietana 18%,
cukier waniliowy,
1/2 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
1,5 kg - 2 kg jabłek (twardych, u mnie szara reneta),
cynamon,
1/2 budyniu bez cukru (śmietankowy lub waniliowy),
1/2 szkl. cukru,
2 łyżki maki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym masłem, śmietaną, żółtkami. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać równomiernie mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Połowę rozsypać na ciasto, posypać połową cukru, cynamonem oraz budyniem. Następnie wyłożyć resztę jabłek i posypać pozostałym cukrem. Ubić pianę z białek na sztywno i rozłożyć równomiernie na jabłkach. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzch. Ponakłuwać widelcem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 60 - 80 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/11/szarlotka-laboratoryjna.html