Wykonanie
Wyjątkowy wypiek.Delikatne, kruche ciasto,
jabłka z aromatem
cynamonu i
wanilii, kruszonka polanagęstym lukrem.W żadnej
cukierni nie
jadłam lepszej szarlotki.Prosty przepis a efekt końcowyzachwycający.Podała mi go moja Mama.Składniki są następujące:1,5 szklanki
mąki, 0,5 kg
cukru pudru, 2 łyżki gęstej
śmietany, 10 dag
masła,2
żółtka, łyżeczka
proszku do pieczenia,
cynamon,
cukier waniliowy,1,5 kg
jabłek.
Mąkę,
cukier puder,
masło,
śmietanę,
żółtka i
proszek do pieczeniaposiekać nożem po czym szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Ciasto można włożyć na jakiś czas do lodówki, ale nie trzeba.Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Położyć pierwszą część ciasta. Można je także zetrzeć na tarce.
Jabłka umyć, obrać, pozbyć się gniazd nasiennych,pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z
cynamonem i
cukrem waniliowym.Wyłożyć na ciasto.Na
jabłka zetrzeć lub pokruszyć (ja pokruszyłam) drugą część ciasta.Wstawić do gorącego piekarnika.Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C - 195°C.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, polać lukrem.Przygotowuje się go bardzoprosto.
Cukier puder należypołączyć z odrobiną
wody lub
mleka. Ja zawsze używam
mleka.Wymieszać tak, żeby nie było grudek.Można też do
cukru pudrudodać
sok z cytryny, jeśli ktoś lubi
cytrynowy lukier.Ciasto wyłożyć na półmisek,zjadać ze smakiem w rodzinnym gronie popijając filiżanką
herbaty lub
kawy :)Polecam smacznie :)