Wykonanie
Pyszna i prosta w wykonaniu, chyba najlepsza jaką
jadłam :-)Składniki: na kruche ciasto:4 szkl.
mąki5
żółtek1 kostka
masła (250g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szkl.
cukrucukier waniliowy3 łyżki
śmietany na farsz
jabłkowy:ok. 2 kg
jabłekcukier i
cynamon do smaku na piankę:5
białek1
kisiel3/4 szkl.
cukru pudruWykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć, dodając
cukier i
cynamon do smaku, dobrze wystudzić.Ze składników podanych na ciasto, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.Brytfankę wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Wylepić na spód jedną część ciasta i lekko podpiec w piekarniku. Następnie wyłożyć przesmażone
jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo
cukier puder i
kisiel, po czym wyłożyć na
jabłka.Na wierzchu pokruszyć pozostałą część ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w temp. ok. 180 st. C.Smacznego :-)