ßßß
            
        
Pyszna i prosta w wykonaniu, chyba najlepsza jaką jadłam :-)Składniki: na kruche ciasto:4 szkl. mąki5 żółtek1 kostka masła (250g)2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl. cukrucukier waniliowy3 łyżki śmietany na farsz jabłkowy:ok. 2 kg jabłekcukier i cynamon do smaku na piankę:5 białek1 kisiel3/4 szkl. cukru pudruWykonanie:Jabłka umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć, dodając cukier i cynamon do smaku, dobrze wystudzić.Ze składników podanych na ciasto, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.Brytfankę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylepić na spód jedną część ciasta i lekko podpiec w piekarniku. Następnie wyłożyć przesmażone jabłka.Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder i kisiel, po czym wyłożyć na jabłka.Na wierzchu pokruszyć pozostałą część ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w temp. ok. 180 st. C.Smacznego :-)