ßßß
            
        
Składniki na kruche ciasto:- 0,5 kg mąki- 170 g masła- 3 łyżki gęstej śmietany- 3 żółtka (białka użyjemy do bezy)- 5 łyżek cukru do bezy- 2/3 szklanki cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- torebka cukru waniliowegoSkładniki na masę jabłkową:- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowate)- 3-4 łyżki bułki tartej- 3 łyżki cukru- łyżeczka cynamonuWykonanie:Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wszystko ugnieść na gładką kulę. Kulę podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Obydwie części owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około godzinę (lub do lodówki na 3 godziny).Jabłka obrać i pokroić na płaskie kawałki wielkości około 3-4 cm. Zmieszać z bułką tartą, cukrem i cynamonem. Najlepiej użyć do tej szarlotki jabłek lekko kwaśnych i dodać cukru, jeżeli mamy jabłka słodkie to warto pominąć cukier i dodać trochę kwasku cytrynowego. Pianę pozostałą z ciasta ubić z cukrem na bezę. Prostokątną blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika, pokroić na plastry i zakryć nimi dno, dopasowując palcami do blachy. Ciasto na dnie blachy nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć masę jabłkową, rozłożyć równomiernie, na masę wyłożyć ubitą pianę. Na samą górę zetrzeć mniejszą część ciasta na tartce o dużych oczkach. Można adekwatnie do dołu pokroić ciasto w cieńsze plastry, ułożyć delikatnie na pianie z tą różnicą, aby zostawić wolne przestrzenie celem odparowania wody z jabłek. Piec około 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Wyjąć jeszcze ciepłe z piekarnika i na gorąco pokroić jeszcze w blaszce na kawałki. Gdy ciasto ostygnie, góra będzie się łamała pod naciskiem noża i krojenie będzie trudne. Posypać cukrem pudrem. Ciasto można jeść jeszcze ciepłe, jednak trudno będzie zaserwować ładny kawałek ciasta na talerzu, gdyż masa jabłkowa będzie się rozpadała. Tego problemu nie będzie w ostygniętym cieście, gdyż jabłka ładnie stężeją.