ßßß
Ciasto, które zawsze wychodzi. Zaangażujcie dzieci do oblepiania tortownicy i posypywania cynamonem i cukrem pudrem.Składniki na ciasto:50 dag mąki1 szklanka cukru15 dag masła4 żółtka2 małe łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki śmietanyNadzienie:2 kg jabłek2 cukry waniliowe3 łyżeczki cynamonuPieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minutPrzygotowujemy ciasto własnymi rękoma – wszystkie składniki wyrabiamy, dodajemy śmietanę aby ciasto było gładkie i odchodziło od rąk.1/3 ciasta wkładamy na dno tortownicy posmarowanej masłem lub przykrytej papierem do pieczenia i podpiekamy spód około 20 minutKolejną 1/3 ciasta okładamy boki tortownicy. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w kostkę lub starte na tarce i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Możemy też wykorzystać śliwki (także mrożone) albo pomieszać śliwki z jabłkami.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Jeśli nie uda Ci się rozwałkować ciasta, zetrzyj je na tarce bezpośrednio na jabłka.Upieczone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem z lodami lub bitą śmietaną, na ciepło lub po wystudzeniu.Pachnie to wszystko przepięknie :)