Wykonanie
Ciasto, które zawsze wychodzi. Zaangażujcie dzieci do oblepiania tortownicy i posypywania
cynamonem i
cukrem pudrem.Składniki na ciasto:50 dag
mąki1 szklanka
cukru15 dag
masła4
żółtka2 małe łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
śmietanyNadzienie:2 kg
jabłek2
cukry waniliowe3 łyżeczki
cynamonuPieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minutPrzygotowujemy ciasto własnymi rękoma – wszystkie składniki wyrabiamy, dodajemy
śmietanę aby ciasto było gładkie i odchodziło od rąk.1/3 ciasta wkładamy na dno tortownicy posmarowanej
masłem lub przykrytej papierem do pieczenia i podpiekamy spód około 20 minutKolejną 1/3 ciasta okładamy boki tortownicy. Następnie wkładamy
jabłka pokrojone w kostkę lub starte na tarce i posypane
cukrem pudrem oraz
cynamonem. Możemy też wykorzystać
śliwki (także mrożone) albo pomieszać
śliwki z
jabłkami.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy
jabłka. Jeśli nie uda Ci się rozwałkować ciasta, zetrzyj je na tarce bezpośrednio na
jabłka.Upieczone ciasto podajemy posypane
cukrem pudrem z
lodami lub
bitą śmietaną, na ciepło lub po wystudzeniu.Pachnie to wszystko przepięknie :)