Po długiej nieobecności chcę Wam zaprezentować przepis na szarlotkę, który dostałam od mojej najukochańszej babci.Jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie!Składniki:3 szklanki mąki5 łyżek cukru5 żółtek1 kostka masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietanyok. 1 kg jabłek⅓ kostki masłaok. 4 łyżki cukrucynamonZ mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia, usypgórkę i zrób dziurkę.Dodaj żółtka,śmietanę,i wyciągnięte wcześniej - miękkie masło.Całość posiekaj dużym nożem i zagnieć.Uformuj i zawiń w folię.Wstaw do zamrażarki na ok. 30 min.Jabłka pokrój w kostkę. Rozpuść masło, wrzuć jabłka.Dodaj cukier i cynamon. Praż jabłka aż zmiękną.Wysmarowaną tłuszczem formę wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 - 200ºC.Piecz do uzyskania złocistego koloru.Upieczony spód wysmaruj białkiem, wyłóż jabłkami.Na jabłka ułóż pozostałe ciasto, posmaruj białkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.Wstaw do piekarnika o temperaturze 190-200 ºC.Gdy ciasto będzie złote - wyciągnij.Smacznego!:)K.