ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA BABCI JADWIGI

SZARLOTKA BABCI JADWIGI

nazwa

Wykonanie

Po długiej nieobecności chcę Wam zaprezentować przepis na szarlotkę, który dostałam od mojej najukochańszej babci.
Jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie!
Składniki:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 żółtek
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
ok. 1 kg jabłek
⅓ kostki masła
ok. 4 łyżki cukru
cynamon
Z mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia, usyp
górkę i zrób dziurkę.
Dodaj żółtka,
śmietanę,
i wyciągnięte wcześniej - miękkie masło.
Całość posiekaj dużym nożem i zagnieć.
Uformuj i zawiń w folię.
Wstaw do zamrażarki na ok. 30 min.
Jabłka pokrój w kostkę. Rozpuść masło, wrzuć jabłka.
Dodaj cukier i cynamon. Praż jabłka aż zmiękną.
Wysmarowaną tłuszczem formę wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 - 200ºC.
Piecz do uzyskania złocistego koloru.
Upieczony spód wysmaruj białkiem, wyłóż jabłkami.
Na jabłka ułóż pozostałe ciasto, posmaruj białkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstaw do piekarnika o temperaturze 190-200 ºC.
Gdy ciasto będzie złote - wyciągnij.
Smacznego!
:)
K.
Źródło:http://katrina-huraganwkuchni.blogspot.com/2012/11/szarlotka-babci-jadwigi.html