Wykonanie
Na weekend proponuję bardzo kruche i maślane
ciasteczka i rogaliki w dwóch smakach -
waniliowym z delikatną nutką
cytryny oraz
kakaowym. Osobiście najbardziej lubię te z nadzieniem
waniliowo-
serowym zanurzone w gorzkiej
czekoladzie. :) Polecam!Składniki:· 500 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 300 g
mąki pszennej· 200 g
mąki kukurydzianej· 400 g zimnego
masła· 5
żółtek· 200 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· 300 g
cukru pudru· szczypta
soli· skórka starta z 1
cytryny· 3 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
kakaoNadzienie·
dżem jagodowy połączony z twardą
marmoladą w proporcji 1:1· 500 g
serka capresi + 1
jajko + 3 łyżki
cukru waniliowego· 100 g
białej czekolady· 100 g
gorzkiej czekolady· odrobina
mleka·
cukier puderŁączymy
mąki,
sól,
cukier puder i
cukier waniliowy. Dodajemy
masło- siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy
żółtka, dodajemy
śmietanę i
skórkę z cytryny. Zarabiamy nożem, następnie szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na pół. Do jednej połowy dodajemy
kakao i ponownie zarabiamy. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie ciasto porcjujemy na kawałki, wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy małe, długie trójkąty. Nadziewamy odrobiną
dżemu i
serka. Zawijamy nadając albo kształt rogalików albo rureczek. Możemy przygotować
ciasteczka z samym
dżemem lub z samym
serkiem. Możemy też formować małe okrągłe
ciasteczka- ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego
boku wykładamy
serowy farsz tworząc z niego cienki rulonik. Zawijamy ciasto. Nożem dzielimy wałeczek na cienkie kromeczki. Rogaliki pieczemy ok. 20 minut, temp.180 stopni, termoobieg, okrągłe
ciasteczka ok. 17 minut. Upieczone
ciasteczka możemy maczać w roztopionej
czekoladzie połączonej z odrobiną
mleka lub najprościej- oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego.