ßßß Cookit - przepis na Kruche rogale i ciasteczka na trzech rodzajach mąki

Kruche rogale i ciasteczka na trzech rodzajach mąki

nazwa

Wykonanie

Na weekend proponuję bardzo kruche i maślane ciasteczka i rogaliki w dwóch smakach - waniliowym z delikatną nutką cytryny oraz kakaowym. Osobiście najbardziej lubię te z nadzieniem waniliowo-serowym zanurzone w gorzkiej czekoladzie. :) Polecam!
Składniki:
· 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 300 g mąki pszennej
· 200 g mąki kukurydzianej
· 400 g zimnego masła
· 5 żółtek
· 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· 300 g cukru pudru
· szczypta soli
· skórka starta z 1 cytryny
· 3 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki kakao
Nadzienie
· dżem jagodowy połączony z twardą marmoladą w proporcji 1:1
· 500 g serka capresi + 1 jajko + 3 łyżki cukru waniliowego
· 100 g białej czekolady
· 100 g gorzkiej czekolady
· odrobina mleka
· cukier puder
Łączymy mąki, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy masło- siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy żółtka, dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny. Zarabiamy nożem, następnie szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto porcjujemy na kawałki, wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy małe, długie trójkąty. Nadziewamy odrobiną dżemu i serka. Zawijamy nadając albo kształt rogalików albo rureczek. Możemy przygotować ciasteczka z samym dżemem lub z samym serkiem. Możemy też formować małe okrągłe ciasteczka- ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy serowy farsz tworząc z niego cienki rulonik. Zawijamy ciasto. Nożem dzielimy wałeczek na cienkie kromeczki. Rogaliki pieczemy ok. 20 minut, temp.180 stopni, termoobieg, okrągłe ciasteczka ok. 17 minut. Upieczone ciasteczka możemy maczać w roztopionej czekoladzie połączonej z odrobiną mleka lub najprościej- oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/kruche-rogale-i-ciasteczka-na-trzech.html