ßßß Cookit - przepis na Sernik z makiem

Sernik z makiem

nazwa

Wykonanie

Mój świąteczny sernik :)
Lista zakupów na tortownicę o średnicy 28 cm:
spód ciasta:
120 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
150 g masła
120 g cukru pudru
masa makowa:
100 g maku mielonego
450 ml mleka
75 g cukru
50 g masła
50 g grysiku pszennego
masa serowa:
800 g sera białego mielonego
200 g cukru zwykłego
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego
100 g mąki
100 ml mleka
1 łyżka skórki otartej z 1 cytryny
250 g śmietany 30%
polewa:
1 tabliczka czekolady (60% kakao)
200 g śmietany 30%
2-3 łyżki maku do posypania
1 łyżka skórki otartej z cytryny do posypania
Wszystkie składniki spodu ciasta zagnieść na gładka masę, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować masę makową: Do niewielkiego rondla wlać mleko, wsypać mak, dodać masło i cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszać. Dodać grysik, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Odstawić i wystudzić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i mały brzeg wykleić ciastem. Widelcem nakłuć miejsce przy miejscu. Włożyć formę do lodówki na jeszcze 30 min.
Przygotować masę serową: w salaterce wymieszać cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wbić jajka, wlać mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać ser i skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyjąć formę z lodówki. Wyłożyć na spód najpierw masę makową. Wyrównać wierzch. Następnie wyłożyć masę serową.
Piec ok. 50- 60 min. w 170 st.
Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia.
Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę. Mieszać, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Sernik posmarować polewą, posypać makiem i skórką z cytryny.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/04/Sernik-z-makiem.html