Wykonanie
W mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem
kakaowy i trochę
polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu.*porcja na dużą blaszkę z piekarnika:Składniki: na ciasto:6
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki190 g
masła1 i 1/2 szklanki
wodyszczypta
soli na krem biały:3 szklanki
mleka2
żółtka80 g
mąki pszennej80 g budyniu
waniliowego (2 opakowania)3/4 szklanki
cukru150 g
masła na krem
kakaowy:3 szklanki
mleka2
żółtka80 g
mąki pszennej80 g budyniu
czekoladowego (2 opakowania)3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao150 g
masłado dekoracji:1 łyżka
cukru pudru4 kostki
deserowej czekolady1 łyżka
mlekaMasło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać
wodę,
sól i przesianą
mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić
jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszki z piekarnika (lub inne duże) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować
masłem i posypać
mąką. Rozłożyć ciasto równomiernie i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180*C z termoobiegiem. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 150*C i suszyć ciasto jeszcze kwadrans. Wystudzić.Oba kremy przygotować w taki sam sposób. Połowę
mleka zagotować. W reszcie
mleka rozmieszać
żółtka,
mąkę,
cukier i
budyń (do drugiego dodać
kakao). Wlać na gotujące
mleko, ugotować gęsty
budyń i wystudzić. Najpierw utrzeć
krem czekoladowy: miękkie
masło utrzeć z zimnym
budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim
ciastem. Posypać
cukrem pudrem.
Czekoladę z
mlekiem rozpuścić w kąpieli
wodnej i polać ciasto.