ßßß
W mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu.*porcja na dużą blaszkę z piekarnika:Składniki: na ciasto:6 jajek1 i 1/2 szklanki mąki190 g masła1 i 1/2 szklanki wodyszczypta soli na krem biały:3 szklanki mleka2 żółtka80 g mąki pszennej80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)3/4 szklanki cukru150 g masła na krem kakaowy:3 szklanki mleka2 żółtka80 g mąki pszennej80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania)3/4 szklanki cukru2 łyżki kakao150 g masłado dekoracji:1 łyżka cukru pudru4 kostki deserowej czekolady1 łyżka mlekaMasło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszki z piekarnika (lub inne duże) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć ciasto równomiernie i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180*C z termoobiegiem. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 150*C i suszyć ciasto jeszcze kwadrans. Wystudzić.Oba kremy przygotować w taki sam sposób. Połowę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać żółtka, mąkę, cukier i budyń (do drugiego dodać kakao). Wlać na gotujące mleko, ugotować gęsty budyń i wystudzić. Najpierw utrzeć krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.