Wykonanie
Ptysie:125 ml
mleka125 ml
wody100 g
masła½ łyżeczki
soli1 łyżka
cukru pudru150 g
mąki4
jajka1
żółtko roztrzepane z łyżka
mlekaCzekolada:tabliczka
czekolady2 łyżki
masłaKrem2 opakowania budyniu (ja użyłam
waniliowego)0,75ml
mleka100g
masła (w temperaturze pokojowej)Wykonanie:Ptysie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.W rondelku wymieszać
masło,
mleko,
wodę sól i
cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać
mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto.Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym
jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące.Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe
beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować
mlekiem z
żółtkiem.Piec około 25 minut.Krem:ugotować
budyń gdy będzie zimny wmiksować
masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką rękawa. Całość polać
czekoladą roztopioną z
masłem.