ßßß Cookit - przepis na Babka "z jajem"

Babka "z jajem"

nazwa

Wykonanie

Taki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej.
Składniki:
-5 szklanek mąki 480
-5 dkg drożdży
-8 łyżek cukru
-8 dkg masła
-4 żółtka i 2 całe jajka
-350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka
-1/3 szklanki nasion chia
-3 łyżki kakao
-żółty barwnik spożywczy
-szczypta soli
-wanilia
Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i pozostawiamy na ok. 60 minut do spęcznienia.
Z pozostałego mleka odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim kakao.
W jednej łyżeczce mleka rozpuszczamy barwnik.
Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka,
3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałego cukru dodajemy 4 żółtka, jedno całe jajko,
wanilię i miksujemy.
Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli,
pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy.
Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie.
Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie.
Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków,
do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamy
a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao i wyrabiamy.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasta wyrosły:
Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt,
układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta i zwijamy w rulon.
Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta.
Na nim wałek z ciast jasnych.
Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C.
Zwiększamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy 35-40 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem,
polukrować lub polać czekoladą.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/03/babka-z-jajem.html