Wykonanie
Taki mały żart z obrazem
jajka w babce drożdżowej.Składniki:-5 szklanek
mąki 480-5 dkg
drożdży-8 łyżek
cukru-8 dkg
masła-4
żółtka i 2 całe
jajka-350 ml ciepłego
mleka i 2/3 szklanki zimnego
mleka-1/3 szklanki nasion chia-3 łyżki
kakao-
żółty barwnik spożywczy-szczypta
soli-
waniliaNasiona chia zalewamy zimnym
mlekiem i pozostawiamy na ok. 60 minut do spęcznienia.Z pozostałego
mleka odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim
kakao.W jednej łyżeczce
mleka rozpuszczamy barwnik.
Do
drożdży dodajemy łyżkę
cukru, 1/3 szklanki ciepłego
mleka,3 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do pozostałego
cukru dodajemy 4
żółtka, jedno całe
jajko,
wanilię i miksujemy.
Do utartych
jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę
soli,pozostałe
mleko, 3 szklanki
mąki i miksujemy.Dodajemy pozostałe 2 szklanki
mąki i zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy, aż
masło się wchłonie.
Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie.
Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków,do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamya do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i
kakao i wyrabiamy.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasta wyrosły:
Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt,układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta i zwijamy w rulon.
Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta.
Na nim wałek z ciast jasnych.
Przykrywamy pozostałym ciemnym
ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C.Zwiększamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy 35-40 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem,polukrować lub polać
czekoladą.
Smacznego!