Wykonanie
Przysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga. Pyszne wilgotne ciasto
kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie
mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny w smaku i na pewno przypadnie do gustu małym jaki dużym łasuchom.
Ciasto:5
jajek 150 g
cukru120 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao35 g
masła roztopionego i wystudzonego1 łyżeczka proszku dopieczeniaKrem:2
żółtka20 ml
wody130 g
mleka skondensowanego słodzonego200 g
masła10 g
kakaoPolewa
czekoladaCiasto:
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną, masę.
Białka ubić na sztywno, dodać masę z
żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą
mąkę i
kakao oraz
proszek do pieczenia. Wlać
masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut.Krem:
Żółtka podgrzać razem z
wodą oraz
mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie przestudzić.
Masło utrzeć mikserem, do utartego
masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać
kakao i zmiksować.Polewa :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.Wystudzony blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Tort polać rozpuszczoną
czekoladą