ßßß Cookit - przepis na TORT PRAGA

TORT PRAGA

nazwa

Wykonanie

Przysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga. Pyszne wilgotne ciasto kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny w smaku i na pewno przypadnie do gustu małym jaki dużym łasuchom.
Ciasto:
5 jajek 150 g cukru
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
35 g masła roztopionego i wystudzonego
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Krem:
2 żółtka
20 ml wody
130 g mleka skondensowanego słodzonego
200 g masła
10 g kakao
Polewa czekolada
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut.
Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie przestudzić. Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.
Polewa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wystudzony blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Tort polać rozpuszczoną czekoladą
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/10/tort-praga.html