ßßß
 
            
         Składniki:Ciasto:1 szklanka wody125 g masła lub margaryny5 jajek1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki)2 łyżki kakao (razem z mąką będzie 1 szklanka)Masa:3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej4 czubate łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao2 żółtka1 kostka (200 g) miękkiego masła1 opakowanie cukru waniliowego80 g czekolady deserowejPrzygotowanie:Ciasto:Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę wymieszaną z kakao i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia zestawić garnek z ognia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia blachach o wymiarach 23x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kolejno ok. 30 minut w temp. 220 stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min.
Składniki:Ciasto:1 szklanka wody125 g masła lub margaryny5 jajek1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki)2 łyżki kakao (razem z mąką będzie 1 szklanka)Masa:3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej4 czubate łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao2 żółtka1 kostka (200 g) miękkiego masła1 opakowanie cukru waniliowego80 g czekolady deserowejPrzygotowanie:Ciasto:Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę wymieszaną z kakao i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia zestawić garnek z ognia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia blachach o wymiarach 23x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kolejno ok. 30 minut w temp. 220 stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min. Masa:Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki, kakao i żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masa:Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki, kakao i żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masła dodawać stopniowo wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, aby dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masła dodawać stopniowo wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, aby dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce.
