Wykonanie
Coś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym
ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj .
Składniki:Ciasto:1 szklanka
wody125 g
masła lub
margaryny5
jajek1 szklanka
mąki (odjąć 2 łyżki)2 łyżki
kakao (razem z
mąką będzie 1 szklanka)Masa:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej4 czubate łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao2
żółtka1 kostka (200 g) miękkiego
masła1 opakowanie
cukru waniliowego80 g
czekolady deserowejPrzygotowanie:Ciasto:Zagotować
wodę z
masłem, dodać
mąkę wymieszaną z
kakao i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia zestawić garnek z ognia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia blachach o wymiarach 23x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kolejno ok. 30 minut w temp. 220 stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min.
Masa:Dwie szklanki
mleka zagotować razem z
cukrem, a w pozostałym
mleku wymieszać obie
mąki,
kakao i
żółtka. Gdy
mleko się zagotuje wlać
mleko z
mąką, energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem waniliowym.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Do
masła dodawać stopniowo wystudzony
budyń, całość dokładnie utrzeć. Na koniec dodać wystudzoną
czekoladę. Wymieszać.Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, aby dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce.