Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam!Składniki:Spód:100 g gorzkiej czekolady80 g masłaszczypta soli2 jajka1 żółtko100 g cukru trzcinowego2 łyżki kakao1 łyżka mąkiMasa serowa:3 jajka1 kg sera z wiaderka180 g kwaśnej śmietany 18%150 g cukru trzcinowego2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy)100 ml oleju100 ml mleka3 czubate łyżki kakao1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej100 g gorzkiej czekoladyPolewa:200 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżka cukru pudru8-9 łyżek mlekaDodatkowo 6 dojrzałych gruszek*Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminemSpód: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i szczyptę soli a następnie przestudź. W misce ubij jajka i żółtko, następnie pomalutku wsypuj cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie puszysta cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszając dodaj kakao i mąkę. Przelej do tortownicy.Gruszki obierz i ostrym nożem/obierakiem wydrąż od spodu gniazda nasienne. Gruszki włóż na wcześniej przygotowany spód.Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Wszystkie składniki masy włóż do dużej miski i zmiksuj do ich połączenia około 2 minuty. Delikatnie przelej do foremki. Piecz około 80 minut w 160*C z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem środek sernika czy jest rzadki czy stężał. Jeśli jest rzadki to podpiecz go jeszcze z 10 minut. Sernik przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Sernik wymnij na paterę i polej polewą (wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź).* Do sernika można użyć gruszek dojrzałych/miękkich a można też użyć gruszek twardych a następnie ugotować je w syropie tak jak to się robi w deserze "Piękna Helena".Składniki na syrop: 500 ml wody, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki cukru, 1/2 laska wanilii. Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj przez 5 minut. Następnie do syropu włóż obrane i wydrążone gruszki. Gotuj do miękkości. Tylko uważaj żeby ich nie rozgotować.