ßßß
Składniki:Ciasto:160 g masła200 g gorzkiej czekolady3 całe jajka2 żółtka100 g cukru trzcinowego2 łyżki mąki1 łyżka kakaoszczypta soli2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktuKarmel:1 szklanka cukru2 łyżki ciepłego mlekaDodatkowo:sól grubo ziarnistapopcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )patelnia z jasnym dnemNad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.- Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.
