Wykonanie
Składniki:Ciasto:160 g
masła200 g
gorzkiej czekolady3 całe
jajka2
żółtka100 g
cukru trzcinowego2 łyżki
mąki1 łyżka
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
cukru waniliowego albo ekstraktuKarmel:1 szklanka
cukru2 łyżki ciepłego
mlekaDodatkowo:
sól grubo ziarnistapopcorn ( bez dodatku
soli,
masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )patelnia z jasnym dnemNad garnkiem z gotującą się na małym ogniu
wodą rozpuścić w misce
masło z pokruszoną
czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i
żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać
cukier i
cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa
zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków
cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną
czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy
mąkę,
kakao i
sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.Na patelnię wsypujemy
cukier i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały
cukier zamieni się w płyn, a kolor z
miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy dwie łyżki ciepłego
mleka, dokładnie mieszamy.Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy
solą.- Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę
krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą
wodą, wlewamy dwie łyżki
mleka, mieszamy do połączenia.