Wykonanie
Składniki:1/2 kilograma
mąki1/2 szklanki
cukru1 paczka
masła2
jajka1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
kakao2 łyżki
mlekaszczypta
soliWykonanie:Na samym początku należy przesiać
mąkę, do której dodajemy posiekane
masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, tj.
cukier,
jajka,
sól i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodać
mleko oraz
kakao i zagnieść ciemne ciasto. Następnie oba ciasta należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, przynajmniej na 45-60 minut.Z rozwałkowanego, dość cienko (ok. 3-4 mm), na stolnicy ciasta wykrawać maślane
ciasteczka foremkami.
Ciastka położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez około 15 minut.Smacznego!