ßßß
Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.Składniki:Spód:100 g gorzkiej czekolady80 g masłaszczypta soli100 g cukru trzcinowego2 jajka1 żółtko2 łyżki kakao1 łyżka mąkiSernik:1 kg sera (może być z wiaderka)3 cytryny (skórka i sok)200 ml mleka125 ml oleju3 jajka2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej180 g cukruDodatkowo:200 ml śmietany kremówkiświeże owoce do dekoracjiTortownica 26 cm, wyłożona pergaminemSpód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.