Wykonanie
Nie
będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D
Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została
śmietaną kremówką i
truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.Składniki:Spód:100 g
gorzkiej czekolady80 g
masłaszczypta
soli100 g
cukru trzcinowego2
jajka1
żółtko2 łyżki
kakao1 łyżka
mąkiSernik:1 kg
sera (może być z wiaderka)3
cytryny (skórka i sok)200 ml
mleka125 ml
oleju3
jajka2 czubate łyżki
skrobi ziemniaczanej180 g
cukruDodatkowo:200 ml
śmietany kremówkiświeże
owoce do dekoracjiTortownica 26 cm, wyłożona pergaminemSpód:
Czekoladę,
masło i
sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli
wodnej. Przestudź do temp. pokojowej.
Jajka,
żółtko i
cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą
wodą (
woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż
cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną
czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj
mąkę i
kakao. Przelej na dno tortownicy.Sernik: Jeśli użyjesz
twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa
razy. Wszystkie składniki na masę
serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno
śmietanę kremówkę i ułóż
owoce.Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez
bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.