ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.
Składniki:
Spód:
100 g gorzkiej czekolady
80 g masła
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki
Sernik:
1 kg sera (może być z wiaderka)
3 cytryny (skórka i sok)
200 ml mleka
125 ml oleju
3 jajka
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
180 g cukru
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
świeże owoce do dekoracji
Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem
Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.
Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.
Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/04/sernik-cytrynowy-na-czekoladowym-spodzie.html