ßßß Cookit - przepis na sernik z rosą

sernik z rosą

nazwa

Wykonanie

Sernik z rosą to już klasyka gatunku. Piekła go moja mama zawsze na większe okazje. To taki "pewniak" imprezowy- na pewno się uda i na pewno będzie smakował. Muszę jeszcze tylko wyczuć nowy piekarnik, żeby lepiej zapiekał od dołu.
Składniki: na blaszkę 25*34 cm na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli na ser:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
skorka otarta z cytryny
2 jajka
4 żółtka na piankę z rosą:
6 białek
1 szklanka cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przez noc.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/sernik-z-rosa.html