ßßß
Sernik z rosą to już klasyka gatunku. Piekła go moja mama zawsze na większe okazje. To taki "pewniak" imprezowy- na pewno się uda i na pewno będzie smakował. Muszę jeszcze tylko wyczuć nowy piekarnik, żeby lepiej zapiekał od dołu.Składniki: na blaszkę 25*34 cm na ciasto:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 żółtka1 jajko125 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli na ser:1 kg sera trzykrotnie mielonego1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju2 szklanki mleka1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowegoskorka otarta z cytryny2 jajka4 żółtka na piankę z rosą:6 białek1 szklanka cukruZ podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przez noc.