Wykonanie
Sernik z rosą to już klasyka gatunku. Piekła go moja mama zawsze na większe okazje. To taki "pewniak" imprezowy- na pewno się uda i na pewno będzie smakował. Muszę jeszcze tylko wyczuć nowy piekarnik, żeby lepiej zapiekał od dołu.Składniki: na blaszkę 25*34 cm na ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2
żółtka1
jajko125 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na
ser:1 kg
sera trzykrotnie mielonego1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju2 szklanki
mleka1 i 1/2 opakowania budyniu
waniliowegoskorka otarta z
cytryny2
jajka4
żółtka na piankę z rosą:6
białek1 szklanka
cukruZ podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans. W tym czasie przygotować masę
serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przez noc.