ßßß
Witam, w odpowiedzi na prośby naszych czytelników, umieszczamy bardzo prosty przepis na pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik. Wykonać go może na prawdę każdy, nawet amator wypieków.Zawsze się udaje!Składniki: (na blachę o wymiarach: 21x31 cm; szklanka - 200 ml)1. Ciasto:12 dag masła;½ szklanki cukru;2 szklanki mąki;2 łyżeczki proszku do pieczenia;3 żółtka.2. Masa serowa:1 kg serka o smaku waniliowym;¾ szklanki cukru;2 budynie śmietankowe;2 całe jajka;5 żółtek;½ szklanki oleju;2 szklanki mleka.3. Piana z białek:8 białek;8 łyżek cukru.Wykonanie:1. Podane składniki na ciasto, szybko zagnieść na stolnicy (ciasto powinno być jednolite). Cienko je rozwałkować oraz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem i posypaną mąką.2. Składniki na masę serową zmiksować w dużej misce (konsystencja będzie bardzo rzadka). Wylać masę na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 °C na 70 minut.3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Wyłożyć pianę na masę serową. Całość piec jeszcze około 20 minut. Białko powinno przybrać złocisty kolor.4. Po wystygnięciu pokroić i podać do spożycia.(łączny czas pieczenia wynosi około 90 minut).SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akcji "Serniki dla miksera"