Wykonanie
Witam, w odpowiedzi na prośby naszych czytelników, umieszczamy bardzo prosty przepis na pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik. Wykonać go może na prawdę każdy, nawet amator wypieków.Zawsze się udaje!Składniki: (na blachę o wymiarach: 21x31 cm; szklanka - 200 ml)1. Ciasto:12 dag
masła;½ szklanki
cukru;2 szklanki
mąki;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;3
żółtka.2. Masa serowa:1 kg
serka o smaku
waniliowym;¾ szklanki
cukru;2 budynie
śmietankowe;2 całe
jajka;5
żółtek;½ szklanki
oleju;2 szklanki
mleka.3. Piana z
białek:8
białek;8 łyżek
cukru.Wykonanie:1. Podane składniki na ciasto, szybko zagnieść na stolnicy (ciasto powinno być jednolite). Cienko je rozwałkować oraz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub posmarowaną
olejem i posypaną
mąką.2. Składniki na masę
serową zmiksować w dużej misce (konsystencja będzie bardzo rzadka). Wylać masę na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 °C na 70 minut.3.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Wyłożyć pianę na masę
serową. Całość piec jeszcze około 20 minut.
Białko powinno przybrać złocisty kolor.4. Po wystygnięciu pokroić i podać do spożycia.(łączny czas pieczenia wynosi około 90 minut).SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akcji "Serniki dla miksera"