Wykonanie
Bardzo
czekoladowe babeczki, w cieście jest
kakao i kawałki
czekolady, dodatkowo
rodzynki, na wierzchu
groszki czekoladowe, a w ekstremalnej wersji jeszcze z
kremem czekoladowym.
Kawa dodatkowo podkreśla smak
czekolady.Zaspokoją głód
czekolady na jakiś czas na pewno ;-)Wyrastają puszyste, smakują wyśmienicie. Polecam
kombinacja przepisu własna na 12 sztukCiasto babeczkowe:2
jajka150 g
cukru250 g
mąki3 łyżki
kakao1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
mleka + 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej120 ml
oleju słonecznikowegoszczypta
soli1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady -posiekanejgarść
rodzynekdodatkowo:
groszki czekoladowe na wierzch babeczekKrem:150 g
masła120 g
serka Twój smak (lub inny kanapkowy)3/4 szklanki
cukru pudru70 g gorzkiej czekolady+łyżeczka
oleju1/2 łyżeczki mielonej
wanilii (lub ziarenka z połowy laski)
Wykonanie:Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.Przesiewamy
mąkę z proszkiem,
kakao i
solą do jednej miski.Miksujemy
jajka z
cukrem na puszystą masę, cienką strużką wlewamy
olej ciągle miksując.Teraz na zmianę dodajemy
mleko i miksturę z
mąką mieszając łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera (inaczej wzniesie się
kakaowy pył, no chyba że tak lubicie).Na koniec dodajemy kawałki
czekolady i
rodzynki i mieszamy łyżką.Formę na muffinki wykładamy pailotkami i wypełniamy każdą do 3/4 wysokości, każdą babeczkę posypujemy
groszkami czekoladowymi.Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem jeśli jest suchy to wyłączamy piekarnik. Jeśli nie, to pieczemy do 20 minut. Nie piec dłużej bo będą przesuszone.Ostudzone możemy pokryć kremem, który przygotowujemy miksując
masło z
cukrem, dodając po trochu
ser i na koniec roztopioną z
olejem i ostudzoną
czekoladę.Miksujemy na gładko i nakładamy na babeczki.
A tu babeczka strasząca
czekoladą :) tak z okazji Halloween,choć w tradycji polskiej to raczej poważne święto, a nie wesołe.