ßßß
Bardzo czekoladowe babeczki, w cieście jest kakao i kawałki czekolady, dodatkowo rodzynki, na wierzchu groszki czekoladowe, a w ekstremalnej wersji jeszcze z kremem czekoladowym.Kawa dodatkowo podkreśla smak czekolady.Zaspokoją głód czekolady na jakiś czas na pewno ;-)Wyrastają puszyste, smakują wyśmienicie. Polecam
kombinacja przepisu własna na 12 sztukCiasto babeczkowe:2 jajka150 g cukru250 g mąki3 łyżki kakao1.5 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki mleka + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej120 ml oleju słonecznikowegoszczypta soli1/2 tabliczki gorzkiej czekolady -posiekanejgarść rodzynekdodatkowo: groszki czekoladowe na wierzch babeczekKrem:150 g masła120 g serka Twój smak (lub inny kanapkowy)3/4 szklanki cukru pudru70 g gorzkiej czekolady+łyżeczka oleju1/2 łyżeczki mielonej wanilii (lub ziarenka z połowy laski)
Wykonanie:Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.Przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao i solą do jednej miski.Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, cienką strużką wlewamy olej ciągle miksując.Teraz na zmianę dodajemy mleko i miksturę z mąką mieszając łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera (inaczej wzniesie się kakaowy pył, no chyba że tak lubicie).Na koniec dodajemy kawałki czekolady i rodzynki i mieszamy łyżką.Formę na muffinki wykładamy pailotkami i wypełniamy każdą do 3/4 wysokości, każdą babeczkę posypujemy groszkami czekoladowymi.Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem jeśli jest suchy to wyłączamy piekarnik. Jeśli nie, to pieczemy do 20 minut. Nie piec dłużej bo będą przesuszone.Ostudzone możemy pokryć kremem, który przygotowujemy miksując masło z cukrem, dodając po trochu ser i na koniec roztopioną z olejem i ostudzoną czekoladę.Miksujemy na gładko i nakładamy na babeczki.
A tu babeczka strasząca czekoladą :) tak z okazji Halloween,choć w tradycji polskiej to raczej poważne święto, a nie wesołe.