Wykonanie
Jest to chyba najlepszy przepis, który wykorzystałem do tej
pory. Poprzednie nie zadowalały mnie w stu procentach. Babeczki były za suche albo za twarde, za ciężkie lub zbyt lekkie i opadały. Natomiast zrobione według tego przepisu są idealnie równe, odpowiedniej twardości – nie opadają i nie są też zbyt ciężkie.składniki na 12 sztuk :1 i 3/4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka1
jajko2 łyżki
kakao1 szklanka
czekoladowych groszków3/4 szklanki
cukru pudru1/3 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegododatkowo:100 g
gorzkiej czekolady + 2 łyżki
masłaOreo (przed użyciem warto schłodzić w lodówce)M&M’syW dużej misce łączymy suche składniki. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodajemy mokre i łączymy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto nakładamy do formy (może być wyłożona papilotkami, ale niekoniecznie). Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzić.Po wystudzeniu babeczek, odkroić od nich wypukłą część tak aby były płaskie.
Ciasteczka podzielić na część z kremem i bez, tą drugą pokroić dodatkowo na pół.
Czekoladę rozpuścić z
masłem. Następnie posmarować nią babeczki. Na
czekoladzie ułożyć
ciasteczka kremem do góry i połówki bez kremu tak aby powstały oczy i powieki. Źrenice i dzioby ptaków wykonać z M&M‘sów.Smacznego! :)