Wykonanie
Piekłam też wersję z
czarną porzeczką, również polecam.
ciasto:85 g
gorzkiej czekolady połamanej na kawałki200 g
masła50 g gorzkiego
kakao200 g
cukru pudru85 g kremowego
serka typu philadelphia70 g
mąki2 duże
jajka1 łyżka
cukru z
wanilią ćwierć łyżeczki
soli120 g
serka1
żółtko4 łyżki
cukru pudruskórka otarta z 1
pomarańczyForemka 20x20 cm.Roztapiamy
czekoladę z
masłem aż do roztopienia składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy trochę i dodajemy po kolei mieszając trzepaczką/kolbą :
cukier puder,
kakao,
jajka,
ser. Na koniec dajemy
mąkę i
sól, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do posmarowanej
masłem foremki.Teraz masa serowa. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Wylewamy tę masę robiąc kleksy na wlaną wcześniej masę
czekoladową. Wykałaczką lub widelcem robimy wzorkiem, aby masy lekko się połączyły.
Pieczemy jak sernik - na funkcji góra/dół w temperaturze 160 stopni przez ok. 30-35 minut - masa na wierzchu po dotknięciu musi być ścięta. Studzimy i kroimy gotowe ciasto.