ßßß
Składniki na 4 porcje:1 kg małży1 cebula (80 g)2 ziemniaki (180 g)2 średnie marchewki (120 g)60 g selera naciowego1 liść laurowy2 gałązki tymianku1 łyżka masła3 łyżki oliwy z oliwek100 g boczku1 ząbek czosnku250 ml śmietany kremówki500 ml wodysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kupując małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien był zapach morza, a nie rozkładającej się ryby. Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki. Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.Do dużego rondla wylewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Wrzucamy odcedzone z wody małże.
Dodajemy 500 ml wody i przykrywamy przykrywka na parę minut.
Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy małże się otworzą i ściągamy z ognia.Obieramy z muszelek, jak chcemy zostawiamy parę do dekoracji.
Nie otwarte muszle wyrzucamy! Nie lekceważmy tej czynności - bardzo łatwo o zatrucie martwym małżem!Wodę z muszelek przecedzamy do malego garnka, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do garnka.Cebulę, marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę.Do osobnego małego rondla wylewamy łyżkę oliwy i smażymy warzywa. Smażymy aż warzywa się zarumieni ą .
Dodajemy boczek i smażymy aż boczek będzie chrupiący.
Następnie do garnka dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
dolewamy bulion z małż. Dodajemy do zupy tymianek, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.Gdy warzywa będą miekkie, wyciągamy liść laurowy i miksujemy wszystko w blenderze.Miksujemy, aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna.Przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy śmietanę.
Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały. Powoli doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy małże.
Przed podaniem posypujemy pietruszką.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 4 people:1 kg clams1 onion (80 g)2 potatoes (180 g)2 medium carrots (120 g)60 g celery1 bay leaf2 sprigs of thyme1 tablespoon butter3 tablespoons olive oil100 g of bacon1 clove of garlic250 ml double cream500 ml watersalt and pepper to tastePreparation:To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 60 minutes. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the olive oil in a large high-sided sauté pan over high heat. Add the garlic, clams. Add 500 ml of water and cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Be careful not to overcook. Transfer the clams to a large bowl or baking dish and strain the broth twice through a fine-mesh sieve into a bowl, being careful to strain out the sand. When the clams are cool enough to handle, remove them from their shells. Set clams and broth aside.Onions, carrots and celery into small cubes. To separate small saucepan, pour a tablespoon of olive oil and fry the vegetables. Fry until the vegetables are browned. Add the bacon and fry until bacon is crisp. Add the potatoes and reserved clam broth, and bring to a boil. Add to soup thyme, bay leaf, season with salt and pepper. Cover the lid and cook on low heat for about 15 minutes, until the vegetables are tender. When the vegetables are soft, pull out the bay leaf and mix everything in a blender. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous.Pour into the saucepan, add cream. Heat over medium heat to a blended flavors. Slowly bring to a boil over medium heat. Add the clams. Season with salt and pepper to taste.Before serving, sprinkle with parsley.Enjoy it!