Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na New England chowder clam, czyli zupa z
małży z New England.Po raz pierwszy
jadłam tą zupę w restauracji w Ameryce. Zupa tak mi zasmakowała, że od tamtej
pory dosyć często gości na naszym
stole.
Mówi się, że ta smaczna kremowa zupa powstała we Francji.Nazwa chowder pochodzi od chaudière, czyli od kociołka, który był używany przez rybaków do gotowania połowów dnia.Zupa bardzo szybko rozpowszechniła się w Wielkiej Brytanii. Natomiast do Ameryki dotarła przez fale osadnictwa kanadyjskich osadników.Pierwsze wzmianki o przygotowywaniu zupy w Ameryce sięgają 1732 roku.Około sto lat później, New England Clam Chowder, rozprzestrzeniła się w calej Ameryce dzięki doskonałym połowu
ostryg i
małż dostępnych wzdłuż wybrzeża New England."Kremowa zupa z
małży " szybko stała się najbardziej znaną wersją zupy z
małży w Ameryce.Kiedyś nie przepadałam za
małżami, ale zupa spodobała mi sie natychmiast.ć dziwnie, ale tak jest dopóki nie spróbujesz.Zapraszam;-)

Składniki na 4 porcje:1 kg
małży1
cebula (80 g)2
ziemniaki (180 g)2 średnie
marchewki (120 g)60 g
selera naciowego1
liść laurowy2 gałązki
tymianku1 łyżka
masła3 łyżki
oliwy z oliwek100 g
boczku1 ząbek
czosnku250 ml
śmietany kremówki500 ml
wodysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Kupując
małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien był zapach morza, a nie rozkładającej się
ryby. Kiedy przyniesiecie
małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny.
Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.Do dużego rondla wylewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek i podsmażamy na złoto lekko zgnieciony ząbek
czosnku. Wrzucamy odcedzone z
wody małże.

Dodajemy 500 ml
wody i przykrywamy przykrywka na parę minut.

Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy
małże się otworzą i ściągamy z ognia.Obieramy z muszelek, jak chcemy zostawiamy parę do dekoracji.


Nie otwarte muszle wyrzucamy! Nie lekceważmy tej czynności - bardzo łatwo o zatrucie martwym
małżem!
Wodę z muszelek przecedzamy do
malego garnka, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do garnka.
Cebulę,
marchewkę i
seler kroimy w drobną kostkę.Do osobnego małego rondla wylewamy łyżkę
oliwy i smażymy warzywa. Smażymy aż warzywa się zarumieni ą .

Dodajemy
boczek i smażymy aż
boczek będzie chrupiący.

Następnie do garnka dodajemy
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,

dolewamy
bulion z
małż. Dodajemy do zupy
tymianek,
liść laurowy, doprawiamy
solą i
pieprzem.

Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.Gdy warzywa będą miekkie, wyciągamy
liść laurowy i miksujemy wszystko w blenderze.Miksujemy, aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna.Przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy
śmietanę.

Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały. Powoli doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy
małże.

Przed podaniem posypujemy
pietruszką.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 4 people:1 kg clams1 onion (80 g)2 potatoes (180 g)2 medium carrots (120 g)60 g
celery1 bay leaf2 sprigs of thyme1 tablespoon butter3 tablespoons
olive oil100 g of bacon1 clove of garlic250 ml double cream500 ml watersalt and pepper to tastePreparation:To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 60 minutes. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no
more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the
olive oil in a large high-sided sauté pan over high heat. Add the garlic, clams. Add 500 ml of water and cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Be careful not to overcook. Transfer the clams to a large bowl or baking dish and strain the broth twice through a
fine-mesh
sieve into a bowl, being careful to strain out the sand. When the clams are cool enough to handle, remove them from their shells. Set clams and broth aside.Onions, carrots and
celery into small cubes. To separate small saucepan,
pour a tablespoon of
olive oil and fry the vegetables. Fry until the vegetables are browned. Add the bacon and fry until bacon is crisp. Add the potatoes and reserved clam broth, and bring to a boil. Add to soup thyme, bay leaf, season with salt and pepper. Cover the lid and cook on low heat for about 15 minutes, until the vegetables are tender. When the vegetables are soft, pull out the bay leaf and mix everything in a blender. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous.
Pour into the saucepan, add cream. Heat over medium heat to a blended flavors. Slowly bring to a boil over medium heat. Add the clams. Season with salt and pepper to taste.Before serving, sprinkle with parsley.Enjoy it!