Wykonanie
Niezwykły czy może zwykły? Dla mnie zdecydowanie to pierwsze. Rzadko jadam
pudding z tapioki, więc pewnie dlatego za każdym razem jak go przygotowuję coraz bardziej zachwyca mnie smakiem. Dzisiejszy przygotowałam na
kokosowym napoju ryżowym, a do środka wmieszałam
masło migdałowe . Smakował wyjątkowo – idealne połączenie! Co więcej, przełożyłam go warstwami musu z
rabarbaru i
truskawek, dzięki
czemu jeszcze bardziej kusił wyglądem (i smakiem też) oraz przypominał o obecnym (najlepszym) sezonie
kokosowo-
migdałowy pudding z tapioki przełożony musem
rabarbar-
truskawkacoconut-almond tapioca
pudding with rhubarb-strawberry mousseSkładniki:50g perełek tapioki (4 łyżki)
1/2 szklanki gorącej
wodyszklanka
mleka roślinnego (tu:
ryżowe kokosowe)łyżka
syropu klonowegołyżka
masła migdałowegoTapiokę umieścić w garnku i zalać gorącą
wodą. Odczekać ok. 10 min. Następnie dodać
mleko,
syrop i wymieszać. Gotować ok. 20 min. aż tapioka stanie się przeźroczysta. Pod koniec wmieszać
masło migdałowe i lekko ostudzić.mus : łodyga
rabarbaru + kilka świeżych truskawek+ łyżeczka
ksylitolu + łyżka
soku z cytryny –
rabarbar i
truskawki dusić na małym ogniu wraz z
ksylitolem, na koniec dodać
sok z cytryny; dusić aż powstanie mus, a
potem ostudzićPrzełożyć raz
pudding raz mus do dowolnego naczynia/pucharka/szklanki, ostudzić do końca i wstawić na noc do lodówki. Smacznego!Kolejny przepis na dziś to pomysł na obiad… Najlepsze sezonowe kotlety jakie
jadłam, a to wszystko dzięki Erykowi (blog ErVegan). Jego przepis na kotlety od razu podbił moje
serce, a po wykonaniu – podniebienie 😀 Szczerze Wam je polecam, jeśli lubicie
młodą kapustę z dużą ilością
koperku, tak jak jaIdealnie smakuje z warzywną
sałatką oraz młodymi ziemniaczkami, niczym tradycyjny domowy obiad.
koperkowe kotlety z
młodej kapusty podane z młodymi ziemniaczkami i
sałatką pomidor-
ogórekdill burgers with spring greens served with early potatoes and slad tomato-cucumberSkładniki (ok. 6 kotletów):źródło, zrobiłam z połowy porcji plus moje zmiany1/2 małej
młodej kapusty1/4 szklanki suchej
kaszy jaglanej1/2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy3 łyżki drobnych
płatków owsianychłyżka
otrąb owsianych1/4-1/2 dużego pęczka
koprułyżka
sosu sojowego1/2 łyżeczki
octu winnego lub
jabłkowego2-3 łyżki łagodnego
oleju1,5 łyżki zmielonego
siemienia lnianego1/2 łyżeczki
papryki wędzonej1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego
sól morska,
pieprzKaszę ugotować na sypko.
Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki i posiekać blenderem, odstawić.
Ciecierzycę zmiksować z
sosem sojowym,
olejem i
octem. Przełożyć do miski i wymieszać z
kaszą.
Kapustę dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku, najlepiej jak najporządniej. Dodać do miski, całość przyprawić, dosypać
płatki, siemię i
otręby – bardzo dokładnie wymieszać – najlepiej dłońmi. Gdy masa jest zbyt lepka dosypać jeszcze
otrąb lub
mąki owsianej. Odstawić na chwilę. Po czasie formować dowolnej wielkości kotlety i kłaść na papierze od pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. , obrócić i jeszcze 15 min. z termoobiegiem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!W końcu laptop naprawiony, więc
mogę pokombinować trochę i wprowadzić tutaj parę zmian vel nowości, które już od dawna planuję. Mam nadzieję, że pójdzie wszystko po mojej myśli 😉 Tymczasem, życzę Wam udanego dnia, a jeśli jeszcze nie widzieliście wczorajszych
śniadaniowych pomysłów to zapraszam tutaj lub też tutaj na obiad oraz deser 😉Miłego dnia!