Wykonanie
W zamrażarce czekał
wywar na
baranich kościach. Szukałam zupy w której mogłabym go wykorzystać. Dzięki znajomej trafiłam na stronę Kochanie przez Gotowanie, gdzie znalazłam przepis na tę zupę. Łagman - zupa krymskich Tatarów - taką nazwę ma zupa na blogu Kochanie przez Gotowanie. Wprowadziłam nieco zmian w sposobie przygotowania zupy, gotowałam ją w wolnowarze i do takiego gotowania przepis został przeze mnie adaptowany - nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna!

składniki500 g
wołowiny lub
baraniny (użyłam
łopatki wołowej)3 średnie
cebule3 średnie marchwie5 dojrzałych
pomidorów (zamieniłam na puszkę pokrojonych)10 ząbków
czosnku150 g
kapusty3 średnie
ziemniaki1
czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam
smalcu)garść świeżej
pietruszki + trochę do przybrania2 litry
bulionu wołowego (miałam
wywar na
baranich kościach)ew. 2-3 łyżki
przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli
pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)
Przyprawy:2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
pieprzu ziołowego2 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka
soligwiazdka
anyżuew. zyra (doczytałam w internecie ,że to
kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie)przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm, odłożyć do miski.
Cebulę pokroić w
pióra, odstawić .
Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym
czosnkiem.
Kapustę,
paprykę i
marchewkę pokroić w drobne paski, zaś
ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami
wołowinę. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu obsmażyć
cebulę przez 3 - 4 minuty, dodać
ziemniaki,
marchew i
cebulę, chwile obsmażać mieszając, dodać
kapustę, wlać
pomidory z
czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać
mięso i
przyprawy. Do garnka wlać
bulion i zagotować. Gorącym
bulionem zalać
mięso z warzywami,dodać
pietruszkę, ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy osobno ugotowany
makaron lub
ryż . Smacznego!

