Wykonanie
Dziś moja wersja bogracza. Jest bardzo łagodna ale jeśli chcecie
mieć ostrzejszą wersję wystarczy dodać do zupy
sosu tabasco jak mój mąż i już macie ten smaczek :D. Teraz jest lekki mrozik więc taka rozgrzewająca zupka z dodatkową
bagietką pełnoziarnistą na pewno Was doskonale rozgrzeje.Bogracz- 70dkg
wołowiny ( u mnie
łopatka)- 2
papryki czerwone ( ale ja na przekór wzięłam jedną zieloną ;)- 2 puszki
pomidorów krojonych- 1 duża biała
cebula- 3 ząbki
czosnku- 6-7 dużych
ziemniaków-
sól,
pieprz, wędzona
słodka papryka,
gałka muszkatołowa ew.
tabasco ( ale z tym to radzę delikatnie)- 1 łyżka dobra
smalcu-
mąka do
mięsaMięso myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę. Oprószamy
mąką.Obsmażamy na gorącym
smalcu.
Paprykę tniemy w paseczki i wrzucamy do garnka, do tego dokładamy
pomidory z przecierem , który mają w środku . Kiedy
mięso będzie obsmażone dodajemy do
papryki i
pomidorów a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w plastry
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek a po zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy
wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki ( obrane wcześniej) i gotujemy jeszcze pół godzinki. Jak dodacie
ziemniaki spójrzcie czy nie trzeba dodać
wody. Doprawiamy na samym końcu bo
wołowina nie lubi
soli w trakcie gotowania :)