ßßß Cookit - przepis na Bogracz wieprzowy- zupa węgierska

Bogracz wieprzowy- zupa węgierska

nazwa

Wykonanie

Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.
Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej.
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego
4 łyżki smalcu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 kg ziemniaków
10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę)
1 papryczka chili
1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki)
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek mielony do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/08/bogracz-wieprzowy-zupa-wegierska.html