Wykonanie
Gulasz węgierski, pikantne I syte danie. Ja podaję go z
kaszą gryczaną, ale można również z plackami ziemniaczanymi.Ten przepis właściwie powstał z kilku różnych przepisów.Życzę smacznego :)Składniki:
500g
mięsa wieprzowego1
cebula2 łyżki
smalcu2 łyżki
słodkiej papryki w proszku1 cała
czerwona paprikapół
papryczki chilli ( dla osób lubiących mniej pikantne potrawy 1/3
papryczki chilli)1
pomidor500ml
wodykostka rosołowa1 ząbek
czosnku przeciśniety przez praskę
kminekmajeranek2
ziela angielskie1
listek laurowysólpieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, w garnku roztopić 1 łyżkę
smalcu, wrzucić
mięso. Podsmażyć. Podsmażone
mięso przełożyć do miseczki.
Cebulę pokroić w piórka. W tym samym garnku rozpuścić drugą łyżkę
smalcu. Wrzucić
cebulę i smażyć do zrumienienia. Garnek z
cebulą zdjąć z ognia, poczekać kilka minut aż przestygnie po czym dodać
paprykę w proszku,
kminek,
czosnek,
ziela angielskie,
listek laurowy i
mięso. Całość zalać połową
wody, doprowadzić do wrzenia, dodać
kostkę rosołową.Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy płyn się zredukuje dolać pozostałą część
wody. Gotować przez około godzinę. W tym czasie pokroić w kostkę
paprykę,
papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobne kawałki,
pomidora umyć i pokroić w kostkę.Po godzinie gotowania gulaszu dodać do niego pokrojone
papryki i
pomidora. Gotować jeszcze przez około 20 minut, aż
papryka będzie miękka.Podawać z ulubionymi dodatkami np. z
kaszą gryczaną :)