ßßß
Pyszny makaron z kapustą czyli po polsku łazanki, to doskonale nam znane pełnowartościowe danie obiadowe.Przygotowanie" łazanek" w naszej wersji wymaga odrobinę nakładu pracy ,bo jak tradycja nakazuje kapustę należy ugotować ,wycisnąć, posiekać ,zasmażyć i połączyć z makaronem/ najczęściej małe kwadraty/ i lekko podsmażyć .Moja wersja, po włosku jest o wiele szybsza do przygotowania, bardzo prosta i równie smaczna.I jeszcze mała ciekawostka: makaron łazanki jadamy w naszym kraju na drugie danie,a Włosi na pierwsze.
Składniki : /4 porcje/300-400 g makaronu tagliatelle400 g kapusty włoskiej2 ziemniaki1 ząbek czosnku½ cebulioliwa z oliwekmalutki kawałek papryczki chilli1 szklanka bulionu warzywnegosól i pieprz do smakuWykonanie:Oczyścić kapustę i pokroić w paski.Obrane ziemniaki pokroić w słupki, cebulę w drobną kostkę.Nastawić wodę na makaron .Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać, papryczkę, kapustę, ziemniaki i chwilę podsmażyć.Zalać bulionem i dusić ok.8-10 min /do miękkości warzyw i odparowania płynu/, doprawić do smaku solą i pieprzem .W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu.Ugotowany , przecedzony makaron dodać do warzyw na patelni i starannie wymieszać/jeśli wymaga doprawić do smaku/ .Podawać posypanystartym parmezanem i zieloną pietruszką.Zamiast sera do makaronu można dodać podsmażony, chrupiący boczek.