Wykonanie
Pyszny
makaron z
kapustą czyli po polsku łazanki, to doskonale nam znane pełnowartościowe danie obiadowe.Przygotowanie" łazanek" w naszej wersji wymaga odrobinę nakładu pracy ,bo jak tradycja nakazuje
kapustę należy ugotować ,wycisnąć, posiekać ,zasmażyć i połączyć z makaronem/ najczęściej małe kwadraty/ i lekko podsmażyć .Moja wersja, po włosku jest o wiele szybsza do przygotowania, bardzo prosta i równie smaczna.I jeszcze mała ciekawostka:
makaron łazanki jadamy w naszym
kraju na drugie danie,a Włosi na pierwsze.
Składniki : /4 porcje/300-400 g
makaronu tagliatelle400 g
kapusty włoskiej2
ziemniaki1 ząbek
czosnku½
cebulioliwa z oliwekmalutki kawałek
papryczki chilli1 szklanka
bulionu warzywnegosól i
pieprz do smakuWykonanie:Oczyścić
kapustę i pokroić w paski.Obrane
ziemniaki pokroić w słupki,
cebulę w drobną kostkę.Nastawić
wodę na
makaron .Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulkę z
czosnkiem, dodać, papryczkę,
kapustę,
ziemniaki i chwilę podsmażyć.Zalać
bulionem i dusić ok.8-10 min /do miękkości warzyw i odparowania płynu/, doprawić do smaku
solą i
pieprzem .W międzyczasie ugotować
makaron w/g przepisu.Ugotowany , przecedzony
makaron dodać do warzyw na patelni i starannie wymieszać/jeśli wymaga doprawić do smaku/ .Podawać posypanystartym
parmezanem i zieloną
pietruszką.Zamiast
sera do
makaronu można dodać podsmażony, chrupiący
boczek.