ßßß Cookit - przepis na Makaron" łazanki " po włosku

Makaron" łazanki " po włosku

nazwa

Wykonanie

Pyszny makaron z kapustą czyli po polsku łazanki, to doskonale nam znane pełnowartościowe danie obiadowe.
Przygotowanie" łazanek" w naszej wersji wymaga odrobinę nakładu pracy ,bo jak tradycja nakazuje kapustę należy ugotować ,wycisnąć, posiekać ,zasmażyć i połączyć z makaronem/ najczęściej małe kwadraty/ i lekko podsmażyć .
Moja wersja, po włosku jest o wiele szybsza do przygotowania, bardzo prosta i równie smaczna.
I jeszcze mała ciekawostka: makaron łazanki jadamy w naszym kraju na drugie danie,
a Włosi na pierwsze.
Składniki : /4 porcje/
300-400 g makaronu tagliatelle
400 g kapusty włoskiej
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
½ cebuli
oliwa z oliwek
malutki kawałek papryczki chilli
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Oczyścić kapustę i pokroić w paski.
Obrane ziemniaki pokroić w słupki, cebulę w drobną kostkę.
Nastawić wodę na makaron .
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać, papryczkę, kapustę, ziemniaki i chwilę podsmażyć.
Zalać bulionem i dusić ok.8-10 min /do miękkości warzyw i odparowania płynu/, doprawić do smaku solą i pieprzem .
W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu.
Ugotowany , przecedzony makaron dodać do warzyw na patelni i starannie wymieszać/jeśli wymaga doprawić do smaku/ .
Podawać posypanystartym parmezanem i zieloną pietruszką.
Zamiast sera do makaronu można dodać podsmażony, chrupiący boczek.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/11/makaronazanki-po-wosku.html