Wykonanie
Zupkę zobaczyłam w programie ABC gotowania u Mariety Mareckiej na Kuchni+ i od razu postanowiłam ja spróbować. Ja od siebie dodałam jeszcze tylko
pora. Polecam wszystkim dbającym o linię.
SKŁADNIKI:*na ok. 6 porcji200 g
jarmużu5 średniej wielkości
ziemniaków1 mały
por1 duża
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzłyżka
oliwybulion warzywny (ew. drobiowy)WYKONANIE:
Jarmuż umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać pokroić w małą kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem.
Pora umyć i pokroić w krążki ok. 1 cmW dużym garnku rozgrzać
oliwę i po kolei podsmażyć na niej:
cebulę z
czosnkiem,
ziemniaki i
pora mieszając.Gdy wszystko się podsmaży, dodajemy
jarmuż i zalewamy wszystko
bulionem warzywnym ( tylko do przykrycia jarzyn, nie więcej).Gotujemy pod przykryciem do miękkości
ziemniaków.Zupę zdejmujemy z kuchenki i za pomocą blendera zamieniamy zupę w krem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z kleksem
jogurtu i np. grzankami.