ßßß
 
            
         Składniki:2 duże pory (biała i jasnozielona część)500 g ziemniaków (ok. 4 -5 średnich)2 cebule2 łyżki masła1 l bulionu warzywnego1/2 szklanki śmietany 18 %4 ząbki czosnkusól, pieprzWykonanie:Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę. Warzywa podsmażamy kilka minut na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości.Dodajemy ząbki czosnku, śmietanę i dokładnie blendujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:2 duże pory (biała i jasnozielona część)500 g ziemniaków (ok. 4 -5 średnich)2 cebule2 łyżki masła1 l bulionu warzywnego1/2 szklanki śmietany 18 %4 ząbki czosnkusól, pieprzWykonanie:Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę. Warzywa podsmażamy kilka minut na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości.Dodajemy ząbki czosnku, śmietanę i dokładnie blendujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z serem (pokrojoną bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym czosnkiem i układamy gorgonzolę, zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.) lub z grissini czy po prostu z pieczywem.
Podajemy z grzankami z serem (pokrojoną bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym czosnkiem i układamy gorgonzolę, zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.) lub z grissini czy po prostu z pieczywem. Smacznego!
Smacznego!