Wykonanie
Pyszna zupa o bogatym smaku.Oryginalna wersja zawiera sporą porcję
mięsa, skwarki ze
słoniny,
pomidory, kwaśne
jabłka,
cukinię lub
kabaczka,
białą kapustę,
fasolę i ... na końcu
buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :))Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna.Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco!

Składniki:1/2 kg
mięsa od
szynki lub
łopatki1 puszka
czerwonej fasoli1/4 średniej
białej kapusty1 kwaśne
jabłko1
pietruszka2
marchewki1 mała
cukinia4
buraczki2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów w sosie własnym
koperek1 łyżka
masłaśmietana 18%liść laurowyziele angielskiesólpieprzWykonanie:
Mięso od
szynki lub
łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy w kostkę .
Kapustę szatkujemy.
Ziemniaki,
pietruszkę i
marchewkę kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do garnka z
wywarem mięsnym, który uzupełniamy
wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła. Na
maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę
kabaczka (lub
cukinię), starte na oczkach
buraki, posiekany
czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie
pomidorów w sosie własnym,
fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno
jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie
śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego
koperku.
