Wykonanie
Mam dla Was kolejny przepis z warsztatów kuchni polskiej (relacja-> klik!). Tym razem kulebiak, co prawda z
ciasta francuskiego, a nie
drożdżowego, lecz równie pyszny :).
Powiem szczerze, że
jadłam kulebiaka dotychczas tylko z
kapustą i
grzybami. Ta wariacja z
rybno-kapuścianym nadzieniem bardzo mi się podoba. Wam też polecam, tym bardziej że sezon na
młodą kapustę wciąż trwa :)!
Miętusa można tutaj zastąpić inną
rybą np.
dorszem.

Składniki: (2 sztuki):2 płaty mrożonego
ciasta francuskiego1200g fileta z miętusa/dorsza20 plastrów
wędzonego łososia1 duża główka
młodej kapusty100g
marchewki pokrojonej w zapałkę100g
selera naciowego drobno posiekanego1
cebula pokrojona w piórka100g boczniaków pokrojonych w paski4 łyżki stołowe posiekanego
koperku2 duże, posiekane ząbki
czosnku200g
masła4 łyżki stołowe
mąki1
jajko100ml
białego winasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
majeranekdodatkowe masło/olej do smażeniaPrzygotowanie:Na rozgrzanym maśle/oleju szklimy
cebulę i
czosnek. Dodajemy do nich posiekaną
kapustę, boczniaki,
marchew i
seler. Dodajemy
białe wino i podduszamy wszystko do momentu aż cały płyn odparuje. W oddzielnym rondlu z
masła i
mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy
kapustę z zasmażką i podduszamy aż zasmażka zwiąże
kapustę. Dodajemy
koperek, przyprawiamy
solą,
pieprzem, gałką i
majerankiem. Farsz warzywny mieszamy i studzimy. Miętusa/dorsza doprawiamy
solą i
pieprzem. Rozwijamy blat
ciasta francuskiego i rozkładamy na nim połowę plastrów
łososia oraz połowę kapuścianego farszu. Na nim układamy połowę ilości miętusa/dorsza. Całe nadzienie kulebiaka rozprowadzamy w taki sposób, by możliwe było zawinięcie brzegów ciasta do środka i utworzenie szczelnie zamkniętej konstrukcji. Okrawki ciasta układamy dekoracyjnie na wierzchu kulebiaka i wszystko rozsmarowujemy rozmąconym
jajkiem. (Ciasto można naciąć w kilku miejscach, by lepiej odparowała
woda). Tak samo postępujemy z drugim blatem
ciasta francuskiego:
łosoś -> farsz z
kapusty -> miętus/dorsz -> zwijamy. Każdego kulebiaka pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Smacznego!
